Navigačné menu

Preskočiť navigáciu

Prihlásenie








Pravidlá

Newsletter

Ak chcete od nás dostávať na svoj e-mail informácie o novinkách na tejto stránke a v SSVPL, pridajte sa do databázy.
Zapíšte svoj e-mail do okienka a stlačte tlačítko pridať!






Počet odberateľov: 3223

Anketa

Ste pripojený do eZdravia?
Áno
14% 14%
 
Nie
86% 86%
 

Novinky - Archív - Detail

☻Zmeny vo výbore SSVPL SLS po 6.3.2010►

Zasadnutie výboru 6.3.2010 sa malo, podľa vopred známeho programu, venovať odpočtu práce členov výboru v prospech členskej základne z dôvodu končiaceho sa 4-ročného funkčného obdobia.

Bolo prekvapením, že výbor pod taktovkou MUDr. Evy Jurgovej naštartoval rýchlu a nečakanú zmenu. Zrušil pôvodný program a schválil jej návrh na takýto program schôdze:
1/Hlasovanie o vyslovení nedôvery prezidentovi SSVPL SLS MUDr. Liptákovi a o jeho okamžitom odvolaní
2/Voľba nového prezidenta
3/Hlasovanie o povinnosti odvolaného prezidenta odovzdať kompletnú agendu SSVPL SLS novozvolenému prezidentovi
4/Hlasovanie o zákaze vystupovať ako štatutárny zástupca alebo konateľ spoločnosti pre MUDr. Liptáka od momentu odvolania z funkcie prezidenta
5/Hlasovanie o zákaze spravovania WEB stránky www.vpl.sk MUDr.Liptákom od momentu jeho odvolania z funkcie prezidenta
6/Ukončenie schôdze a následné zvolanie novej schôdze

Návrh skupiny členov výboru na odvolanie prezidenta Petra Liptáka z funkcie predniesla MUDr. Jurgová. Potom, ako uvádza zápisnica, MUDr.Nedelková(1), MUDr.Jurgová(2), MUDr. Vasiľová(3), MUDr.Cehulová(4), MUDr.Lipčák(5), MUDr.Herbáček(6) a MUDr.Rutkovský(7) špecifikovali niekoľko konkrétnych prípadov, v ktorých sa MUDr. Lipták dopustil pochybenia. V skutočnosti v krátkom časovom intervale niekoľkých minút, ktorý uplynul od prednesenia návrhu po odvolanie, bol priestor iba na krátke emotívne výlevy, niektorých členov výboru a nezazneli žiadne konkrétne fakty, ktoré by zdôvodňovali postup výboru. Následne výbor odvolal v pomere 7(za) : 3(proti) : 1(zdržal sa) doterajšieho prezidenta Petra Liptáka z funkcie a zvolil za prezidentku  na obdobie zostávajúce do uskutočnenia už vyhlásených volieb nového výboru, Zuzanu Nedelkovú.

Nestihol som sa ani spamätať a výbor SSVPL SLS v časovom limite menej ako pol hodiny ma odvolal z funkcie prezidenta. Výbor sa nezaujímal o odpočet mojej práce, nehodnotil to ako som plnil ciele a úlohy spoločnosti určené stanovami napriek tomu, že to malo byť predmetom schôdze výboru podľa pôvodného programu. Zo schváleného programu je jasná krátkosť procesu. Hneď sa uskutočnilo hlasovanie. Je nápadné, že som nedostal žiadny časový priestor na obranu pred slovnými útokmi vymenovaných členov výboru. V tomto krátkom čase nepredložili žiadne relevantné dôkazy a ani nešpecifikovali žiadne konkrétne prípady, v ktorých by som sa dopustil pochybenia, a ktoré by zdôvodňovali moje odvolanie a už vôbec nie okamžité odvolanie. Naviac moje odvolanie sa udialo v období kedy som už vyhlásil voľby nového výboru a je jasné, že o zložení výboru mala rozhodovať v krátkom čase členská základňa spoločnosti. Z dôvodov akého ohrozenia získal náhle doteraz pasívny výbor takúto nie malú, ale obrovskú energiu na realizáciu tohto nepochopiteľne bleskového plánu?

Očakávam, že prezidentka Nedelková môže zohrávať v ďalšom vývoji všeobecného lekárstva určitú úlohu. Každá osobnosť má svojich stúpencov. Stúpencov prezidentky Nedelkovej som nazval, rešpektujúc pravidlá sémantiky a slovenského pravopisu „nedelkovci“. Tento presný termín používam v ďalšom texte.

Takže na zasadnutí výboru „nedelkovci“ spolu s predstaviteľmi poskytovateľov LSPP vo výbore SSVPL SLS odvolali prezidenta Liptáka.

Konštatujem, že týmto konaním bola poškodená známka kvality SSVPL SLS, ktorú sme spoločne získavali štyri roky, ale prezidentka „na dva mesiace“ Nedelková a zodpovední členovia výboru sa uspokojili a vzniknutú situáciu hodnotia so zadosťučinením.

11.3.2010 bolo na SLS v Bratislave stretnutie, prezidentky Nedelkovej, MUDr. Jurgovej, MUDr. Šustu a MUDr. Liptáka. Konštruktívnosť rokovaní garantoval prezident SLS profesor Krištúfek, právnička SLS JUDr. Mistríková a riaditeľka sekretariátu SLS PhDr. Macová. Patrí im moje veľké poďakovanie.

Okrem iného tu MUDr. Nedelková vysvetlila, že zrušenie internetovej stránky www.vpl.sk inicioval MUDr. Peter Marko z Kežmarku, zablokovaním prístupových hesiel prezidentovi Liptákovi na editovanie stránky www.vpl.sk aby mu zabránil v manipulácii. Toto vysvetlenie konfirmoval MUDr. Marko, keď potvrdil, že 6.3.2010 inicioval znemožnenie poškodenia a deštrukcie tejto stránky na serveroch Zentivy v Prahe iniciovaním zablokovania prístupu prezidentovi Liptákovi na túto stránku. Zostáva tu nezodpovedaná otázka, na základe akých myšlienkových pochodov MUDr. Marko predpokladá u prezidenta Liptáka manipuláciu, poškodzovacie a deštruktívne úmysly? Z akého poverenia zasiahol MUDr. Marko do práv prezidenta Liptáka a tiež ako sa mu to technicky podarilo realizovať, nakoľko z výboru 6.3.2010 sa ospravedlnil z dôvodu ochorenia svojej dcéry a v tej dobe sa nachádzal predpokladám v kruhu svojej rodiny v Kežmarku a trávil čas starostlivosťou o svoju chorú dcéru. Prekvapil aj vplyv MUDr. Marka v Zentive a.s. Budem rád ak sa objaví viac pravdy o tejto situácii.

Vo veciach stránky www.vpl.sk musím vyhlásiť, že túto stránku som vytváral pre všeobecných lekárov 4 roky a budem v tom pokračovať aj naďalej. Každému, kto ma pozná musí byť jasné, že sa svoju užitočnú prácu nechystám poškodiť ani deštruovať. Zatiaľ sa mi podarilo editáciu stránky vpl.sk obnoviť iba v núdzových podmienkach, torzo pôvodných stránok zostáva dostupné na serveri Zentivy. Tam sú k dispozícii niektoré informácie v podobe zo 6.3.2010, zmrazené zásahmi MUDr. Petra Marka, ktoré zrealizoval z Kežmarku.

Stojíme pred voľbami výboru. Každý člen má právo voliť a taktiež sa uchádzať o zvolenie. Žiadam vás, aby každá aktívna osobnosť spomedzi všeobecných lekárov zvažovala svoju prihlášku/návrh na kandidáta výboru, ako bolo uvedené v časopise Všeobecný praktik.

Priznávam sa, že po uvedených udalostiach mám obavy z ohrozenia volieb výboru manipuláciou. Na stretnutí na SLS mi MUDr. Nedelková upresnila, že do volebnej komisie boli zvolení Lipčák, Vasiľová, Cehulová (je 23.3. ale zatiaľ nie je k dispozícii zápisnica zo schôdze konanej k problematike volieb 6.3. 2010). Od týchto členov výboru sa neočakáva, že budú kandidovať do volieb nového výboru. Ak by sa predsa len niekto z nich rozhodol kandidovať, bude musieť najprv z funkcie vo volebnej komisii odstúpiť a bude v nej nahradený novo zvoleným nekandidujúcim členom SSVPL SLS. Ďalšiu obavu mám z toho, že výbor pod vedením prezidentky Nedelkovej schválil, že na kandidátku bude vyberať z prihlásených a navrhnutých záujemcov podľa kritérií ktoré si sám určí. Výbor sa rozhodol, že hlásiacich sa kandidátov bude triediť. Niektorých na kandidátku vyberie a iných odmietne na ňu zaradiť. V stanovách je stanovené, že každý člen má právo byť volený do výboru. Takže teoreticky, ak sa niekto prihlási, alebo ho niekto s jeho súhlasom navrhne a výbor ho nezaradí na kandidátku, logicky nebude mu upreté toto právo? Mojím presvedčením je, že áno, bude mu upreté právo byť zvolený za rovnakých podmienok ako iný kandidát uvedený na kandidátke. Prezidentka Nedelková presadzuje diskrimináciu niektorých kandidátov a zasadzuje sa za selekciu kandidátov výborom spoločnosti. V rámci ústretovosti sme sa nakoniec pod garanciou SLS nakoniec dohodli, že poistkou bude, že na kandidátku bude možno dopísať a zakrúžkovať ďalšie mená a tiež, že na schôdzu výboru na ktorej sa bude zostavovať kandidátka do volieb, ktorú zvolá MUDr. Nedelková na 17.4.2010, budú pozvaní aj regionálni zástupcovia, ktorí nie sú členmi výboru a JUDr. Mistríková odporúčala aby bol umožnený vstup všetkým členom spoločnosti, ktorí prejavia záujem tak aby sa mohli presvedčiť o transparentnosti postupov. V prípade takto dohodnutých detailov volieb si myslím, že sa aspoň obmedzí možnosť manipulácie volieb súčasným výborom. Voľby organizuje výbor a uskutočnia sa pod taktovkou prezidentky SSVPL SLS MUDr. Zuzany Nedelkovej.

Naďalej vyzývam všetkých členov k aktívnej účasti na členskej schôdzi SSVPL SLS, ktorú som zvolal na Tále na 30.apríla 2010.
Rozhoduje sa o ďalšom smerovaní všeobecných lekárov na Slovensku. Sme 4 roky spolu na ceste. Žiadam členov spoločnosti o podporu doterajšieho smerovania SSVPL SLS. Pokračujme v mobilizácii odborného potenciálu všeobecných lekárov.

Som presvedčený, že situácia aj keď vyzerá komplikovane, sa vyvíja pozitívne. Naše budúce postavenie je dnes v našich rukách.

Peter Lipták

„Okienko k nedelkovcom“, pravdivosť informácií tam garantuje MUDr. Peter Marko z Kežmarku

Pridané: 02.04.2010
pošli na vybrali.sme.sk